Žene, majke, kraljice - kritički pogled na biblijsku etiku

Ova knjiga nije klasično ateističko zanovijetanje o biblijskim tekstovima koji promoviraju podčinjenost žena. Ona je, naprotiv, pokušaj da dođemo do onoga što Biblija stvarno govori i da shvatimo temeljnu etičku ideju iza svih tih tekstova. Tek onda možemo reći nešto smisleno o tome koliko knjigu pisanu prije nekoliko tisućljeća treba uzeti u obzir u suvremenim raspravama o položaju žena u društvu.

—Željko Porobija

Na temelju izvrsnoga poznavanja svjetske znanstvene i stručne literature, autor donosi vlastitu perspektivu. S jedne strane, kritizira pojednostavljene, kompromisne pokušaje da se relativiziraju patrijarhalni kulturni i teološki okviri biblijske poruke ili da ih se ponovno uvede na mala vrata, a s druge strane jednako tako kritizira i pokušaje feminističkih autorica da takve okvire pripišu isključivo povijesnom kontekstu i muškim interpretacijama, te ponude svoje rekonstrukcije. Željko Porobija ne samo da raskrinkava slabosti takvih pokušaja, nego nudi racionalan, cjelovit uvid u to što biblijski tekstovi doista izrijekom kažu o ženama stavljajući to u narativni, antropološki, povijesni, filozofski i teološki kontekst.

—Dr. sc. Jadranka Brnčić, iz recenzije

Naslov: Žene, majke, kraljice

Godina izdanja: 2024.

Uvez: Meki

Br. izdanja: 1

Format: 150×220

ISBN: 978-953-8178-31-3

Broj stranica: 256

Cijena 17,00 €

Knjigu Željka Porobije: “Žene, majke, kraljice – kritički pogled na biblijsku etiku” možete uplatiti po cijeni od 17,00 € na
 
In.Tri d.o.o.
Hercegovačka 37
10000 Zagreb
IBAN HR1323600001101569772
 
Nakon toga knjigu šaljemo na Vašu adresu, a poštarina unutar Hrvatske je besplatna.
 
Uz Vašu narudžbu ide i poklon – knjiga američkog liječnika Paula Offita “U lošoj vjeri”.